Wednesday, August 1, 2012

Archiv: Velký Čech jako sen a Češi jako skutečnost 18.2.2005 MF plus str. 04 Editorial


"Čím déle miluji svůj sen Čech, tím více nenávidím Čechy jako skutečnost," vyjádřil se někdy v třicátých letech minulého století jeden z "papírových" favoritů ankety České televize Největší Čech - František Xaver Šalda. Muž, který pomohl české národní kultuře nekompromisní kritikou z guberniálního gheta čecháčkovství, znal své pappenheimské jako vlastní papuče. Patřil ke generaci, která demaskovala mýtus ideálního češství o "holubičím srdci a povaze vlídné, mysli hrdé a pěsti spravedlivé" - jako pustý maloměstský kýč. Tento narcisistně sebestředný, pateticky bájivý a z většiny vylhaný "sen o Češích" však poměrně výstižně charakterizuje ony Šaldovy "Čechy jako skutečnost". Viděno šaldovskou "vnější" optikou, jsme my Češi národem, který trpí tak zoufalým nedostatkem skutečných elit, které by podepřely naše národní sebevědomí, že si je nakonec musí vysnít, vymyslet či upravit podle aktuálního vkusu.
Což o to, o lepších dějinách snily i jiné národy, my jsme však svůj český sen přetavili ve skutečnost. Když první republika učinila národní bájesloví oficiální interpretací českých dějin, šlo o zcela pragmatický akt motivovaný potřebou vycpat mezery v kontinuitě českého státu. Z mlh staletí byl takto například vyzvednut jednooký lapka Žižka a jeho armáda třeštících adamitů. Husitská "tradice" byla, jak ostatně vzpomíná Josef Svatopluk Machar, který pomáhal "český sen" implementovat do vznikající československé armády, "u vojska zavedena, protože bylo nutné doplnit opotřebovaný kult svatováclavské armády nečinně dlící v Blaníce, vojskem podstatně revolučnějšího charakteru... "Tato a mnohé další okolnosti budování "české skutečnosti" doplňují obraz naší národní povahy o schopnost zcela pragmatického zacházení s ideály.
Při hledání Největšího Čecha nakonec pravděpodobně zvítězí ona snivá část naší identity, která zvolí některou z postav vyobrazených na bankovkách. Pokud ale jednou budeme chtít označit největšího z nás, budeme muset stejně jako Šalda hledat někde uprostřed mezi snem a skutečností.
Za týden se na shledanou těší 

No comments: