Wednesday, August 1, 2012

Archiv: Plusko pro cigány by četl i Hus 24.6.2005 MF plus str. 04 Editorial_


Vážení čtenáři, příslušníci všech národností, ras, pohlaví, vyznavači libovolných věr, drazí Češi

Když jsem na podzim loňského roku přebíral redakci MF Plus, prožíval jsem emoce, nebezpečně se blížící endogenní depresi.
Zadání vydavatele - vytvořit z livestylového časopisu respektovasný, publicistický týdeník s vysokou čteností pro lidi s názorem mi působilo takřka fyzickou bolest. Zejména ona cílová skupina, jejíž definici bylo tak svůdně lákavé intpretovat jako prostou sumu kverulantů bez příčiny, mi činila značné starosti. Ukázalo se, že jste skutečně ochotni kupovat si sto stran týdeníku obsahujícího neprefabrikované názory silných osobností.
Vaše přízeň momentálně dosahuje úrovně, která dělá starosti konkurenci, jež nad Pluskem dlouho povýšeně krčila obočí. Čtenářský zájem o autorskou publicistiku s „ksichtem" přivádí do Pluska stále zajímavější spolupracovníky.
Mezi ně patří i Štěpán Mareš, jehož kreslené skeče si rychle získaly vaši přízeň. Dnes si v Plusku odbývá premiéru reportérka jako bič Lenka Králová, jejíž investigace z prostředí olašských dealerů heroinu považuji za příklad žurnalistiky, již lze zvát literaturou. Pomohli jste nám získat sebevědomí, díky němuž nemusíme přepisovat skutečnost, lakovat bílou na černo. Dnes tak může existovat časopis, který čtou cikáni i bílí a jehož tvůrci si dovolí tvrdit, že žít Jan Hus, pořídil by si naše předplatné.
Hezké čtení přeje a na shledanou za týden se těší

O autorovi| Jakub Bielecki, zástupce šéfredaktora 

No comments: