Wednesday, August 1, 2012

Archiv: Černé brýle polského generála 13.5.2005 MF plus str. 15 Z PRVNÍ RUKY - komentáře


Wojciech Jaruzelski, dekorovaný minulý víkend v Moskvě pamětní jubilejní medaili, je stejně jako například laureáti Nobelových cen míru Nelson Mandella či Jásir Arafat příkladem politického oportunisty. Historie je děvka a milence si nevybírá...

Roku 1981 mi bylo šest let. 13. prosince ráno zapínala moje maminka jako každou neděli stařičký televizor a pokoušela se naladit polské Katovice. Za okny našeho havířovského bytu hustě sněžilo a já se těšil na pravidelný přísun devizových pohádek.
Pár desítek kilometrů vzdálené Katovice však zarytě mlčely. Na prvním programu ČST se vysílalo, ale místo Jirky Chalupy a Jů a Hele seděl ve studiu "hlasatel smutných zpráv" v kravatě s uzlem jako pěst. "Generál Jaruzelski vyhlásil v Polsku výjimečný stav..." znělo obývákem. "Možná bude válka," řekla máma. Začala osmdesátá léta...

Možná bude válka

O rok později zemřel Brežněv a ve škole nám zakázali se smát. Ačkoli se učitelským sborem avizovaný atomový útok nekonal, pro jistotu jsem se rozhodl strávit vyučování v bezpečí pod lavicí. Jadernou apokalypsu jsme pak čekali, když šel do kytek Andropov a po něm Černěnko. S nimi pomalu umíral i režim, který nás nutil žít v neustálém strachu z fatálního světového konfliktu. Přišel Gorbačov a jeho pokus o resuscitaci hnijícího monstra, dnes se druhá půle 80. let nazývá dobou uvolnění.
V létě 1989 mi bylo čtrnáct. Polsko - ta chudá země za řekou Olzou - bylo symbolem ekonomického úpadku a bídy, Jaruzelski v nezapomenutelných černých brýlích pak trapným symbolem politiky, která z "Rzeci pospolitej paňskej" vytvořila banánovou republiku. V červnu toho roku přinesla oficiální československá média informace o šokujících výsledcích polských parlamentních voleb, v nichž byli na hlavu poraženi komunisté. Konání a klidný průběh těchto "polosvobodných" voleb, z nichž vzešla demokratická vláda Tadeusze Mazowieckého, umožnil týž Wojciech Jaruzelski, na jehož rukou dodnes lpí krev oněch devíti katovických mrtvých z jedenaosmdesátého, o 44 obětech puče na severu země ani nemluvě. Polský impuls rozhýbal proces, který vedl k pádu východního bloku. Začala devadesátá léta.

Napriek všetkému...

Je jaro roku 2005. Devátého května informuje agentura ITAR-TASS o tom, že ruský prezident Putin dekoroval Jaruzelského pamětní jubilejní medaili. Jako výraz hluboké úcty k velkému úsilí a obětem válečných veteránů, dodala agentura. Přítomný český prezident se ohrazuje proti přítomnosti diktátora, symbolizujícího navíc ponížení, jehož se ČSSR dostalo od Polska v roce 1968. Oficiální místa v Polsku se k osobě muže, který dnes lituje své účasti na vpádu vojsk Varšavského paktu do ČSSR v roce 1968 a puč z roku 1981 líčí jako jedinou možnou obranu proti sovětské intervenci, chovají s maximální zdrženlivostí, chce se říci až s úctou. "Som tu, napriek všetkému som tu," zamumlal podle svědectví Milana Šimečky arizátor židovského majetku, účastník Slovenského národního povstání, buržoazní nacionalista, mukl, obrodný a normalizační komunista (v tomto pořadí) Gustáv Husák, když se "napriek všetkému" stal pánem Pražského hradu. Podobné pocity patrně o víkendu zažíval i šlechtický synek, student církevního gymnázia, vyhnanec na Sibiři, profesionální voják-pučista a konečně i prezident Polské lidové republiky generál Wojciech Jaruzelski. Když v roce 1991 zemřel Gustáv Husák, uctila slovenská vláda jeho památku minutou ticha. Mlčení by mělo provázet i Jaruzelského odchod. 

No comments: