Wednesday, August 1, 2012

Archiv: MF Plus a Jan Hus 24.6.2005 MF plus str. 18 Český arcikacíř by četl plusko_


Plusko se rozhodlo participovat na největší pražské kulturní události letošního léta. Kulaté výročí kostnického autodafé Jana Husa - vraždy člověka, který trval na svém, nemůže časopis pro lidi s názorem přejít mlčením.

Pátého července uplyne 590 let od upálení Jana Husa, kazatele a reformátora Církve svaté obecné, jehož vliv na evropské, potažmo světové dějiny leží katolické církvi v žaludku dodnes. Bez Husa by upadly v zapomnění reformátorské myšlenky Viklefovy, které tvořily základ devětapadesáti bodů, jež Martin Luther přibil na vrata kostela ve Wittenberku. Rodák z Husince u Prachatic byl předchůdcem reformace, patrně nejzásadnějšího procesu novověkých dějin, jež si vzal za cíl zbavit víru byrokratických kleští církve a vrátit ji k lidem. S nadsázkou lze říci, že Husovy myšlenky naznačily cestu tolerance , po níž se ubírá současná sekularizovaná, liberální společnost, zbavená ideologie moci.

Hus není husita

Husův odkaz je skrze mlhu jen obtížně čitelný. Podepsala se na tom ideologická intepretace komunistických historiků, ale i otců první republiky stejně jako obrozenská potřeba emancipovat národ prostřednictvím heroismu předků, která poselství kazatele z Betlémské kaple, odsouzeného z kacířství pro kritiku zesvětštělé církve, těsně svázala s husitstvím, ergo "předvojem sociálních revolucionářů", řečeno slovníkem posádkových politruků.
Ať už se na období následující po kostnickém koncilu díváme prizmatem té či oné historické školy, adorujeme-li Žižkovo militaristické uchopení Husovy Postily nebo se za bogomilské řádění husitských hord stydíme, uniká nám podstata toho, co po Mistru Janu z Husi zůstává.

Oratorium s názorem

Jeho vzkaz současnoti se pokusíme pomoci rekonstruovat v rámci mediálního partnerství se Správou Pražského hradu, Kanceláří presidenta republiky a Pražskou uměleckou společností. Vedle úzkostně objektivizující Expozice Jan Hus 1415-2005 v Tereziánském křídle Starého královského paláce na Pražském hradě k nám Husův odkaz promluví i skrze zcela soudobou intepretaci tématu - oratoriem Jan Hus Richarda Pachmana, režírovaným Irenou Žantovskou, jež bude v den výročí Husova upálení uvedeno ve světové premiéře na Staroměstském náměstí. MF Plus se k tématu Hus a česká současnost chystá přispět v duchu motta, které stojí v záhlaví naší obálky. Poskytneme prostor zajímavým názorům lidí, kteří jej nechápou jako stafáž národních dějin. Čeká nás žhavé léto.

Foto popis| MARIÁN VOJTKO přibližuje tlustého Husa ideálu dneška
Foto popis| IRENA ŽANTOVSKÁ má na starosti režii oratoria Jan Hus
Foto popis| ILONA CSÁKOVÁ bude královnou Staroměstského náměstí
Foto autor| FOTO: Radek Pecák a Martin Polák, studio Ben Kovářík 

No comments: