Wednesday, August 1, 2012

Archiv: Do Evropy bez socialismu, ale upřímně 4.2.2005 MF plus str. 04 Editorial


Stanislav Gross minulou sobotu vyzval členy ústředního výkonného výboru ČSSD, aby opustili utopické postoje k sociálnímu státu.
"Do evropského sociálnědemokratického proudu se přirozeně musíme zařadit bez dogmatického lpění na starých vizích," pravil. Zdůvodnění tohoto výroku je překvapivé Unie je podle Grosse založena na tvrdé konkurenci, v níž bude velmi těžké hájit sociální vize v konfrontaci se zeměmi s nižšími náklady. Místopředseda ČSSD bohužel nespecifikoval, které vize má přesně na mysli, nemohou to však být jiné myšlenky, než jaké najdeme ve "vítězném" volebním programu ČSSD z roku 2002. Sociální demokraté se v něm mimo principy sociální rovnosti a solidarity neskrývaně hlásí k myšlenkám sociálního státu. Činí tak ostatně i v textu Dlouhodobého programu ČSSD z roku 2003. Sociální demokracie se v tomto dokumentu hlásí k revoluční minulosti a označuje ony "staré vize" za stále aktuální. Také do loňských eurovoleb vstupovala ČSSD s předsevzetím "podporovat zásady evropského sociálního modelu, který zahrnuje... svobodné odbory, sociální ochranu na principech solidarity a rovné příležitosti pro všechny" . Gross tehdy proměnil volební fiasko strany v osobní triumf. Ani tehdy se nezdálo, že by mu stranické ideály připadaly zastaralé, ostatně - sám se přičinil o to, aby se naším eurokomisařem stal velekněz myšlenek sociálního státu - Vladimír Špidla.
K premiérově ideologické konverzi tedy muselo dojít během loňského podzimu, když se Gross rozhodl předat národu své politické Credo. Když tehdy nechal vyznáním své sociálnědemokratické identity oblepit republiku, předpokládal, že se mu za to voliči odvděčí masivní podporou. Nestalo se. Dnes tedy místopředseda naší nejstarší partaje, která do Čech přivedla prvomájové průvody, vedla dělnické bouře a dvoje poslední volby vyhrála s programem hlásícím se k ideím světové Internacionály de facto sdělil jejímu nejvyššímu orgánu, že sociální determinismus v Evropě podle všeho definitivně zvítězil nad principem solidarity, takže je čas to zabalit. Vyhranil se tak sice vůči nebezpečí "levicové úchylky" ve straně, zároveň však vzkázal voličům, že principy, kvůli kterým jej volili, osobně považuje za passé. Jako bych slyšel jeho upřímná slova: "Dělníci, rolníci, inteligence... před vstupem do Evropy jsme slíbili hájit vaše sociální jistoty, ale ukázalo se, že to není možné. Jsem realista a myslím to upřímně." No, já vás nevolil, pane premiére, byl bych ale klidnější, kdyby nás do Evropy vedl někdo... méně upřímný.

No comments: