Wednesday, August 1, 2012

Archiv: Slova, slova, slova… 3.6.2005 MF plus str. 04 Editorial


Celkem šedesát šest tisíc slov textu Evropské ústavy minulý víkend neobstálo před jediným, leč rezolutním „Non“, rozprskly se pod jednoznačným nesouhlasem občanů Francouzské republiky.
Obsah nejvyššího zákona kontinentu tak sice pro mnohé zůstane navždy tajemstvím, ti z nás, kteří z přebytku volného času pár stran přelétli, však mocně vydechli. Apologeti homogenizované Evropy neskládají zbraně, neboť s ohledem na tradice evropské diplomacie tuší, že proces poskytne ještě mnoho příležitostí k revizionistickým šarádám, nestranně přihlížející a aktivně protestující slaví. Prvního referenda o euroústavě se totiž podle oficiálních údajů účastnilo 69,74 % ze zhruba 42 milionů oprávněných voličů. Tak masová účast nepřekvapila jen Jacquese Chiraka či Jean-Pierra Raffarina. Uvážíme-li, že více než šestnáct z těch bezmála třiceti milionů Francouzů přivedla negativní emoce k předmětu hlasování, je to zřetelný vzkaz ústavním spisovatelům: „S tím už nás neobtěžujte!“ nese se hlas lidu - vox maior. Blížící se referendum v Nizozemsku pošle, soudě podle předvolebních průzkumů, dlouhodobé koncepce bruselských sociálmaoistů rovněž do světa utopie. Na otázku, zda se chtějí rozloučit s konceptem národního státu a obětovat tak vlastní jedinečnost ve prospěch normalizovaného celku, odpovídají Evropané jednoznačně. Jako by se v milionech důvodů k nesouhlasu projevila ona, teoretiky komunikace tušená, moudrost homogenní masy. Lid, který měl rozvinovat špalíry a mávátky vítat přechod od demokracie ke stádní hieratické společnosti, označil svým zástupcům v Bruselu i Štrasburku hranici, po niž je ochoten tolerovat centralistické tendence EU. Ano, spojená Evropa je skvělá myšlenka, ale jen po chvíli, kdy se z výhody stává hazard. Náš nejhlasitější suverenista Václav Klaus, jakkoli často usvědčitelný z rétorického avanturismu, neoponuje vizi jedné říše z nutkavé potřeby kverulovat.
V projevech pro zachování národního státu nenajdeme emocionálně vyvanulý nacionalismus, nýbrž striktně logické stanovisko, vycházející z procovsky stabilních úvah. Přijetí ústavy ve stávajícím znění by pro kontinent znamenalo stagnaci a dlouhodobě nepochybně úpadek.
Prakticky uvažující člověk chápe bruselský pokus o revoluci všelidovým hlasováním jako intelektuální dobrodružství hrstky idealistů. Francouzi evropské věrchušce vzkázali, že dají přednost politické, hospodářské i sociální evoluci podmíněné pečlivě živeným konkurenčním prostředím státních celků na národnostním základě. Jsem přesvědčen, že těch šestašedesát tisíc marných slov ústavy, bude stát i za budoucí české, sborové „NE!“ Příjemné čtení přeje a za týden na shledanou se těší

O autorovi| Jakub Bielecki, zástupce šéfredaktora MF Plus 

No comments: