Wednesday, August 1, 2012

Archiv: Politika - luna - urna 4.3.2005 MF plus str. 04 Editorial


Podle aktuálního průzkumu agentury STEM nerozumějí Češi dění na naší politické scéně.
Zpráva ČTK některé zákonodárce udivila, jiným posloužila jako arzenál pro mezipartajní přestřelky, většiny se ale vůbec nedotkla. Popravdě, těžko říci, nakolik je výzkum STEMu namístě. Vždyť realita všedního života Čechů a svět české parlamentní politiky stojí dlouhodobě v podobné konstelaci jako Země a Měsíc. Parlament nahlížíme stejně jako lunu skrze přízračný opar pověr, tušíme, že slouží k zapichování vlaječek a jsme vděčni přírodním zákonům chránícím nás před vzájemným kontaktem. Zajímavější by bylo, kdyby výzkumné agentury vytěžily místo voličů politiky. Jsem přesvědčen, že ani oni dávno nerozumějí svým občanům, a co víc - na rozdíl od nás, kteří bychom se snad znova nechali ukecat k účasti na předčasných volbách, je to ani v nejmenším netrápí. To jen my voliči naivně předpokládáme, že naši zástupci propůjčený mandát využijí k plnění předvolebních slibů. Dámy a pánové poslanci, senátoři, straničtí byrokraté usazení na vyšších či nižších seslích jsou přitom bohorovně přesvědčeni, že je jejich postavení dáno prozřetelností, neviditelnou rukou trhu či dialektikou dějin - podle stranické příslušnosti.
Někteří dokonce bezostyšně přiznávají, že jim svěřená funkce primárně slouží k vlastnímu obohacení. Na krotké dotazy ohledně jejího výkonu odpovídá "elita národa" výsměchem a pohrdáním, které by za feudálních poměrů vedly přinejmenším k defenestraci. V časech zastupitelské demokracie se export politiků z oken nenosí, ponížení a oklamaní mohou svůj nárok na satisfakci uplatnit leda skrz volební urnu. Jistě, přiznávám, jsem naivní jako malý Bobeš ve vztahu k děvčatům, přesto doufám, že se jednou dočkám voleb, po nichž už současní zastupitelé přepustí bidýlka úřadů skutečným politikům.
Tehdy budeme na ulicích potkávat dezorientované postavy v konfekčních oblecích, zmateně těkající od chodce k chodci s tázavým výrazem povadlé tváře. Vyberu si libovolného z těch narkomanů moci, repetících sípavé: "Proč?", posadím jej na lavičku, půjčím kapesník, utáhnu kravatu, očistím brýle a až se uklidní, odpovím: "Inu, proč. Nemáme vás rádi, vejlupkové. Místo zvelebování země jste se starali výhradně o vlastní panděra a šrajtofle.
Jste ostudou země, ztrativší vaší vinou respekt sousedů. Vaše kšefty z nás udělaly občany banánové republiky bez banánů..." Ale co bych si kazil žlučník. Ať si počkají na další volby a využijí nezadatelného práva občanů svobodně vyjádřit názor. Bude to jen mezi nimi a urnou. Politikou nezkažený víkend přeje

O autorovi| hlavní editor MF Plus

No comments: